MenuZoek
Markt Cityplaza | 2010

Nieuwegein 1 groot museum

Vanwege het 50-jarig bestaan van Nieuwegein was de stad in juni van dit jaar 1 groot museum. De Museummaand van Nieuwegein 1 groot Museum is inmiddels afgelopen.

In het gemeentehuis zal er een aandenken aan Nieuwegein 1 groot Museum komen. Als tussen-aandenken is er een poster gemaakt met een groot deel van de kunstwerken die afgelopen maand bij mensen thuis en bij organisaties in de tuin, voor het raam of aan het balkon te zien waren. Deze poster is tijdens de 50-jarigen lunch in het gemeentehuis aan de burgemeester overhandigd. 

1 groot museum

Vanwege het 50-jarig bestaan van Nieuwegein zal de stad in juni van dit jaar 1 groot museum zijn. Initiatiefneemster Gonneke Prak zorgt er voor dat iedereen uit de stad mee kan doen met dit museum. Omdat water en Nieuwegein onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden is er voor het thema ‘Feestelijke boten’ gekozen. 

Bekijk de inspiratievideo, maak je eigen kunstwerk en hang/plaats het in het zicht. Bijvoorbeeld voor het raam, aan het balkon of plaats het in de tuin.

Hoe kun je meedoen

Maak een kunstwerk met het thema Feestelijke boten. Hang jouw kunstwerk in het zicht. Bijvoorbeeld voor het raam, aan het balkon of plaats het in de (voor)tuin.

WIl je aan voorbijgangers laten zien waar je aan mee doet? Hang de poster er dan bij!

Download poster (1mb)

Inspiratie

Ter inspiratie een kwartetspel met foto's over de geschiedenis van Nieuwegein en water. Je kan deze printen met 4, 6 of 9 kaarten op een A4. Net hoe groot je de kaarten zelf wil hebben. Herken jij de locaties in Nieuwegein?

Met dank aan de Museumwerf Vreeswijk, de Historische Kring Nieuwegein / Museum Warsenhoeck en Jan Steven Prak voor de foto's.

Kwartetspel Geschiedenis Nieuwegein en Water

Wil je graag een kunstwerk maken, maar weet je niet zo goed hoe je kan starten. Of heb je ideeën, maar kan je niet zo goed kiezen? Gonneke denkt graag met je mee. Je kan haar mailen via: KunstwerkNieuwegein@gmail.com, Via facebook en Instagram zal ook inspiratie gedeeld worden. 

Download hier de inspiratiefolder met daarin een stappenplan dat je kan helpen om ideeën te krijgen voor het maken van je eigen feestelijke kunstwerk. Klik daarvoor op onderstaande afbeelding.

Online plattegrond

Op de online plattegrond staan de locaties aangegeven waar kunstwerken te zien zijn. Wil je jouw kunstwerk ook op deze plattegrond? Je kan je adres doorgeven via Facebook of KunstwerkNieuwegein@gmail.com

Via onderstaande button kan je de plattegrond bekijken. Op die manier kan je in juni je eigen route langs de kunstwerken samenstellen!

Bekijk hier de plattegrond!

In juni is het feest!

Vanwege het 50-jarig bestaan van Nieuwegein zal de stad in juni van dit jaar 1 groot museum zijn. Inwoners worden uitgenodigd om kunstwerken te maken in het thema feestelijke boten en deze thuis in zicht te exposeren. Om de Museummaand feestelijk te openen, is er op 2 juni een stoepkrijtdag. We willen jullie uitnodigen om deze dag stoepkrijttekeningen te maken van feestelijke boten. Dit kan bij je thuis op de stoep, maar je kan ook naar een van de stoepkrijtlocaties komen waar stoepkrijt voor je klaarstaat! De locaties worden in de loop van de week bekend gemaakt via deze website de facebookgroep Op stap in Nieuwegein en Instagram: Nieuwegein1grootmuseum.

Locaties

  • Zavelwal: 14.30 - 16.30
  • Buurtplein Doorslag: 14.30 - 15.30
  • Schoolplein Willem Alexanderschool (Koninginnenlaan 5): 14.00 - 15.00
  • Rijtuigenbuurt, voor het rijtuigentuintje: vanaf 14.00 uur
  • Bouwspeeltuin Jeugdland: 14:00 – 16:30
  • Bouwspeeltuin Bouwgein – 13.30 – 16.00 
  • De Trompetvogel gaat met bijna alle klassen op het schoolplein stoepkrijten. Kom je de kunstwerken bewonderen?

De feestelijke botenparades van stoepkrijt zijn te bezichtigen totdat de regen de boten te water laat.

De stoepkrijt locaties zullen ook op de online plattegrond terug te vinden zijn.

Lespakket voor alle basisscholen

Alle basisscholen hebben een lespakket ontvangen met hierin leskaarten die de leerkrachten kunnen gebruiken om zelf een les rondom het project Nieuwegein 1 groot Museum samen te stellen. Ben jij leerkracht en heb je het lespakket nog niet voorbij zien komen? Klik dan hier onder op de link.

Lespakket Nieuwegein 1 groot museum

Exposities

Op vier locaties in de stad zijn groepsexposities te zien van kunstenaars die een binding hebben met Nieuwegein. Zij reageren op het thema Feestelijke Boten. 

Kunstgein

Tot en met 19 juni vind je bij de twee locaties van Kunstgein een grote variëteit van kunstwerken met als thema ‘Boten'.

De Tweede Verdieping

Bij De Tweede Verdieping kan je van 1 juni t/m 18 juli het werk van in 9 kunstenaars bewonderen. Ze hangen aan de Kolom achter het informatiepunt en in twee vitrinekasten. 

Museumwerf Vreeswijk

Bij de Museumwerf Vreeswijk is van 1 juni t/m 18 juli het werk van vijf kunstenaars te zien. Om de werken te bekijken loop je vanaf de ingang helemaal door tot aan het water. Bij het water ga je naar rechts. De werken hangen in het Theehuis, tegenover de opstapplek van de rondvaartboot.

Informatie over de kunstenaars bij de Tweede Verdieping en de Museumwerf Vreeswijk kan je hier onder downloaden: Klik hier!