MenuZoek
Markt Cityplaza | 2010

Nieuwegein openluchtmuseum

Cadeau aan jarig Nieuwegein van Museumwerf Vreeswijk

Nieuwegein viert dit jaar haar gouden jubileum en roept zichzelf gedurende de junimaand uit tot Nieuwegein - 1 groot museum. Dit is de Nieuwegeinse musea natuurlijk uit het hart gegrepen. Maar voor Museumwerf Vreeswijk, Natuurkwartier Nieuwegein en Museum Warsenhoeck gaat dit niet ver genoeg. Zij roepen Nieuwegein uit tot 1 groot openluchtmuseum, niet voor één maand maar voor áltijd!

Geschiedenis

Voor een 50 jaar jonge vinex-gemeente lijkt deze uitroep misplaatst. Maar als je de geschiedenis bekijkt dan is dit zo gek nog niet. Het Nieuwegeinse gebied kent een rijk verleden dat minstens 6000 jaar teruggaat, getuige de vondst in 2017 van Neerlands oudste babygraf. Als we hink-stap-springen door de tijd komen we langs de plaatsen waaruit Nieuwegein is ontstaan. Het oude schippersdorp Vreeswijk was in de 7e eeuw n.C. al bekend als Friese handelsnederzetting Fresionouuic, dat Friezenwijk betekent. Van Jutphaas, onder de naam Judefax, was later sprake. De naam Jutphaas, in het Oud-Germaans Jut (veel) fasha (taai gras), is typerend voor dit voormalige boerendorp waarvan o.a. nog mooie oude boerderijen zijn overgebleven. Van het stadje ’t Geyn waarnaar Nieuwegein is vernoemd, weten we dat het langs de Doorslag lag, het kanaal tussen de Vaartse Rijn en de Hollandse IJssel. Van ’t Geyn bleven slechts enkele huisjes over.

Rondvaarten

Het Nieuwegeinse grondgebied kende diverse waterwegen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de oude kernen. Openluchtmuseum Nieuwegein kan daarom het beste vanaf het water worden verkend. En daar heeft Museumwerf Vreeswijk wat op gevonden.

Met behulp van crowdfunding werd een scheepje aangekocht en gered van de sloop. Het was de Hoop en Vertrouwen, een kagenaar uit 1930 dat ooit dienstdeed als baggerschuitje in het Groene Hart. Het schip is gerestaureerd en ingericht voor geheel andere lading: passagiers! De Hoop en Vertrouwen is rondvaartboot geworden!

Als bijdrage aan het jubileumfeest stelde de Museumwerf in juni en juli gratis rondvaarten-met-gids met de Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia ter beschikking. Per 1 augustus wordt voor de rondvaarten een kleine vergoeding gevraagd. Voor zover coronamaatregelen het toelaten, wordt er gevaren met groepen van maximaal 12 passagiers. 

Wilt u meevaren of vaartocht voor een groep organiseren? Pak dan de telefoon: 06-38 01 75 92 op werkdagen tussen 10:00–12:00 uur en 14:00–16:00 uur. www.museumwerf.nl.

Vaarschema

 • Woensdag: Middagprogramma. Afvaart: 13.00 uur
  Tocht gaat naar Jutphaas (tot aan de St. Nicolaaskerk) en terug. Weer bij de Museumwerf aangekomen, varen we door naar de oude kern van Vreeswijk (incl. De Oude Sluis en de Rijkshulpschutsluis). De vaartocht duurt ongeveer twee uur.
 • Zaterdag: Ontdek de historie van Vreeswijk! Afvaart: 12.00 uur
  De tocht gaat naar de oude kern van Vreeswijk (inclusief De Oude Sluis en de Rijkshulpschutsluis) en duurt ongeveer een uur.
 • Zaterdag: Middagprogramma. Afvaart: 14.00 uur
  Tocht gaat naar Jutphaas (tot aan de St. Nicolaaskerk) en terug. Weer bij de Museumwerf aangekomen, varen we door naar de oude kern van Vreeswijk (inclusief De Oude Sluis en de Rijkshulpschutsluis). De vaartocht duurt ongeveer twee uur.
 • Zondag: Middagprogramma. Afvaart: 13.00 uur
  De tocht gaat via de Vaartse Rijn en het Merwedekanaal naar het Natuurkwartier (Museum Warsenhoeck, Poldermolen Oude Gein, Kinderboerderij IJsselstee en Milieu Educatie Centrum). Verblijf Natuurkwartier circa een uur!

De vaartocht duurt ongeveer twee en een half uur.

Afvaart vindt plaats bij het Theehuys van Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113 Nieuwegein. Bij slecht weer worden de vaarten afgelast. De rondvaarten gaan door tot eind september.

Reserveren is verplicht. Uiteraard is het Theehuys een uur voor de afvaart en na aankomst geopend.

Groepen kunnen rondvaarten buiten het vaarschema reserveren.

Tarieven reguliere rondvaarten

GroepBedrag
Kinderen t/m 12 jaar en volwassenen vanaf 80 jaarGratis
Passagiers 13 t/m 17 jaar€ 4,00 p.p.
Passagiers van 18 t/m 79 jaar€ 7,50 p.p.
Draagt u een T-shirt van Nieuwegein 50 jaar, dan vaart u gratis mee
Tarieven rondvaart voor groepen (max. 12 personen per schip)
Starttarief voor het eerste uur voor schip en schipper€ 40,00
Vervolgtarief per volgend uur€ 22,50

 

 

Vorstelijke verbinding

Wat Museumwerf Vreeswijk, Museum Warsenhoeck en het Natuurkwartier betreft, blijft Nieuwegein 1 groot openluchtmuseum. In april start de Museumwerf met de groepsrondvaarten-op-aanvraag waarmee u vorstelijk reist door de tijd. Kijk voor de tarieven op www.museumwerf.nl.

De Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia vormen tevens een vaste verbinding tussen genoemde musea die zeker ook voor Nieuwegeiners interessant zijn.