MenuZoek

Fotowedstrijd 25 jaar Nieuwegein

Bij het 25 jarig bestaan van Nieuwegein schreef de gemeente een wedstrijd uit om dit op creatieve wijze vorm te geven. Hans van der Broek kwam met het idee om bijgaande foto te maken, zie bijlage. Deze won de eerste prijs en kwam in de vorm van een ballonvaart voor 2 personen. Yes, wij hadden gewonnen maar vervolgens hoorden wij niets meer van de gemeente. Na maanden bellen kwamen excuses van de gemeente: er mochten 4 mensen mee. Daarna weer maanden stilte. Na weer een telefoontje nog meer excuses van de gemeente en er mochten 6 mensen mee!

De ballonvaart werd een feit. In een grote mand voor circa 12 mensen vertrokken wij vanuit park Oudegein. Die avond was er weinig wind. Het werd een prachtige vaart richting Odijk. De duisternis viel in en de piloot besloot te landen. Er werd ons door hem op het hart gedrukt om vooral niets te zeggen en alleen hem het woord te laten voeren. We kwamen midden in een weiland terecht en de eigenaar van het land was hier ongelukkig mee. Gewapend met een geweer, samen met zijn zoon en blaffende honden kwam de eigenaar naar de mand. De door de piloot meegebrachte fles jenever wilde hij niet. Nee, hij eiste 10.000 gulden en anders kwamen wij niet weg! Hij was woest. Hij eiste dat wij in de mand bleven staan en hulp voor ons bij het afvoeren van de enorme mand duldde hij ook niet. Er ontstond een grimmige sfeer. De Rijksluchtvaartdienst en politie werden ingeschakeld.

Samen met 2 politieagenten die aangekomen waren, wachtten wij tot het helemaal donker was. Het was inmiddels 23.00 uur. Een buurman van de eigenaar van het land kwam ons helpen. Met diens trekker werd de ballon met mand met al het bijbehorende materiaal naar de boomgaard van de buurman verplaatst. Het was een hele toer om dat voor elkaar te krijgen maar tegen middernacht konden wij na bijzondere ervaring eindelijk naar huis. De door de eigenaar van het land geëiste 10.000 gulden hebben we niet betaald maar dit avontuur is niet in geld uit te drukken, het is onvergetelijk!

Lydia Kroeze

Nieuwegein 25 jaar